Americká společnost zaměřená na výrobu golfového vybavení.

Golfové značky

Acusnet Company vlastní značky: Titleist, Cobra, Footjoy, Pinnacle a Scotty Cameron.










Historie

Acushnet Company byla založená v roce 1910 čerstvým absolventem MIT (Massachusetts Institute of Technology) panem Philipem W. Youngem. Činnost společnosti byla zpočatku založená na Youngově technologii recyklace  odpadu z gumy a pozdějí i výroby gumových výrobků.

Philipe Young, který byl vášnívým hráčem golfu, zkoumal důvody nepřesnosti svých golfových ran. Rentgenoval míče aby pozoroval rozložení hmoty a zjistil, že většina golfových míču není kvalitně vyrobena. V roce 1930 patentoval stroj na rovnoměrné namotávaní gumové hmoty kolem jádra míčku, a začal vyrábět míčky nazvané Titleist. Přidal tak k stávající gumárenské divizi i divizi zaměřenou na golf. Pro demostrování kvality svých míčku vyrobil první mechanický odpalovač míčků. Jeho obchodní strategií bylo dodávat malé množstvo míčku s vysokou marží. Po 2. světové vojně se golf začal v USA mohutně rozvíjet a míčky Titleist se rychle stali nejvyhledávanějšími a nejvíc hranými míčky na prestižních turnajích i v amatérském golfu. Acushnet dále investoval do výroby i výzkumu, zejména do aerodynamiky letu golfového míčku. V roce 1962 začal s výrobou golfových patrů a v 1969 i dalších holí a doplňků (koupil Golfcraft Inc.). V roce 1975 koupil společnost Shelford Group of England a rozšířil svoje produkty o golfové vozíčky a autíčka.

V roce 1976 firmu Acushnet koupila společnost American Brands, Inc. (později Fortune Brands Inc.) a pokračovala v provozu obou divizí, golfové i gumárenské až do 90. let. minulého století.

Začátkem 90. let reorganizoval Acushnet mohutně svůj golfový byznys. Prodal gumárenskou divizi, zavedl značku FootJoy, koupil Cobra Golf Inc. a konsolidoval výrobu a prodej, přitom ale zachoval nezávislé značky. Pro optimalizaci výroby a prodeje vytvořil síť mezinárodních poboček: v roce 1992 v Německu, o rok později v Kanadě, Švédsku, Francii, Dánsku a Rakousku. V 1994 Acushnet Nederland BV, dále Acushnet Footjoy Thailand Ltd. pro výrobu Footjoy rukavic, joint venture na Tajvanu pro výrobu Footjoy bot,  Acushnet South Africa,  Acushnet Singapore Pte. Ltd. pro Singapur a Malaysii.

Souvisejíci odkazy

http://www.acushnet.com