Logo Cobra Golf

Cobra Golf je golfová obchodní značka společnosti Acushnet Company (USA). Kromě značky Cobra vládne Acushnet Company také značkám Titleist, FootJoy, Pinnacle a Scotty Cameron.

Výrobce golfových holí zaměřených především na amatérské hráče: série King Cobra, utility hole Baffler a golfových doplňků.

Historie

Společnost Cobra Golf Inc. byla založena  v roce 1973 panem Thomasem Crow, bývalým austrálskym amatérskym hráčem (vítěz Australian amateur golf championship z roku 1961), který předtím 20 let pracoval v oblasti výroby holí. Crow emigroval do USA a v San Diegu v Kalifornii založil svojí vlastní golfovou společnost aby vyráběl unikátní hůl pro hru ze špatných podmínek kterou sám nadizajnoval "Baffler" (rescue hůl). Vybudoval tak společnost, která měla silnou reputaci v inovacích. Poději přidal i velice kvalitní vlastní sety želež. Cobra byla první společnost, která nabízela lehké grafitové šafty na železa. To zejména přineslo rozšíření oblíbenosti golfu u seniorů a žen, kterým grafitové šafty umožnili méně námahy, rychlejší švih a delší rány.

Společnost Cobra investovala do vývoje a moderními prostředky rozvíjela směr vývoje golfových holí. Významným obchodním přínosem pro společnost byl Mark McClure, bývalý golfový tréner a učitel lyžováni, který první použil v golfu trik lyžařských společností a rozdával trénerům golfu hole Cobra. Dalším významným krokem marketingovým krokem Marka McClureho bylo získaní významných profesionálů do stáje Cobra. především populárního australského hráče Grega Normana. Protože si Cobra nemohla dovolit platit mnohamilionovou gáži nabídnul Normanovi akciový podíl ve společnosti a zastoupní pro Austrálii. Norman, který se dobře znal S Thomasem Crowem nabídku přijal. V 90. letech se Mark McClure stal generálním ředitelem společnosti Cobra.

Velkým obchodním úspěchem v 90. letech přinesla série King Cobra, která se inspirovala velkou úspěšností dřev Big Bertha společnosti Callaway. Big Bertha byli dřeva, která umožňovala výrazné zlepšení hry pro amatérské hráče díky zvětšené (oversized) úderové ploše a zvětšené zásahové ploše (sweetspot). Na rozdíl od společnosti Callaway, která dlouho zůstavala jenom u dřev ale nabídla Cobra rychle také oversized železa.

Kvalitní produkty, vertikální struktura řízení, kontrola kvality a pomohli společnosti k silnému rozvoji. V 1997 byla koupena společností American Brands (přes Acushnet Company).

Profesionální hráči na tůře

Geoff Ogilvy, Camillo Villegas, J.B. Holmes, Ian Poulter, Jason Gore, ...

Souvisejíci odkazy

www.cobragolf.com