Jakési základy golfové hry (psáno spíš pro začátečniky).

Podstata golfové hry:

  1. Podstatou hry je dostat míč z odpaliště do jamky a vyhrává ten, kdo tohoto úkolu dosáhl s nejmenším počtem úderů. (Jako úder se počítají i prošvihnutí, při kterých chtěl hráč míč trefit, ale minul ho.)
  2. Hra začíná na odpališti. Je označeno červenými (odpaliště pro ženy a děti), modrými, žlutými (pro muže s vyšším HCP), bílými (pro muže s nižším HCP) a černými (pro profesionály) značkami .
  3. Hřiště, po kterém se s míčem pohybujete, má své hranice. Obvykle jsou označeny bílými kolíky. Za nimi se již nesmí hrát. Pokud jste zahráli míč mimo hranici hřiště (do autu), musíte se vrátit na místo, odkud jste hráli naposled, než jste se dostali do autu, připočítat si jednu trestnou ránu a můžete pokračovat v hře.
  4. Uměle vytvořené předměty - lavičky, hrábě, hadice, apod., které vám zavazí ve hře, lze buď odsunout na jiné místo, a pokud to nelze (např lavička, kryt ostřikovače, popisky jamek, atd.), pak můžete beztrestně míč zvednout a spustit na jiném místě poblíž tak, aby vám předmět nepřekážel.
  5. V poli můžete (kromě ve vodní překážce) prohlásit svůj míč za nehratelný - např. když vám vadí strom, míček je v keři, v hustém křoví nebo v nějaké terénní nerovnosti. Míč můžete zvednout, spustit poblíž na jiné místo, ale musíte si připočítat jednu trestnou ránu.
  6. V pískové překážce musíte míček hrát, jak leží, nelze jej z písku vytáhnout ven, a to ani s trestnou ránou.
  7. Vodní překážky jsou značeny žlutými nebo červenými kolíky. Zde je s připočítáním jedné trestné rány povoleno z vodní překážky míč vytáhnout a spustit mimo překážku. Ale i zde můžete - bez trestné rány - hrát míč tak jak leží přímo z vodní překážky. Ale nezapomeňte, počítá se každá rána, i ta, kterou míček ve vodní překážce minete.
  8. Jamkoviště (green) - cílem je dopravit míček do jamky. Na green nepatří vozíky ani bagy. Opravujte důlky po dopadu míče.
  9. Mnohem důležitější, než hrát golf dobře, je dodržovat nepsaná pravidla, tj. golfovou etiketu. Mezi ta nejzákladnější patří: při hře nekřičet, neběhat, neházet výstrojí, nikoho neohrožovat, nezdržovat hru, neprovádět cvičné švihy na odpališti, uhrabávat písek v překážkách, atd. Ke golfové etiketě patří také přiměřený oděv - páni i dámy v tričku s rukávy a límečkem (dámy mohou mít tričko s límečkem bez rukávů), dlouhé kalhoty nebo šortky ke kolenům, dámy mohou nosit sukni. Nepřípustné jsou modré džínsy.

Nejdůležitější zásady golfové hry:

  • Míč hraj odtud, kde leží, na místě, kde ho najdeš. Pokud to nejde, hraj podle pravidel !
  • Nikoho neohrožuj ! 
  • Nikoho ve hře nezdržuj a neruš !