Pár slov o golfovém vybavaní, spíš jako pomůcka pro začínající golfisty.

Některé termíny jsou známy spíš v angličtine.

 

Hole (clubs)

Typy holí: Driver, fairway woods, hybrids, irons, chipper, wedges, putter.

Loft, lie, bounce.

Části hole: hlava hole (club head), šaft (shaft) a grip.

Tvrdost šaftu: stiff, regular, amateur

Stiff (tuhý), regular je normální.

U grafitových šaftů se o něco přesněji ješte určuje materiálovou gramáži (nevím jak je to u železných, nehraju s nima). Jaký šaft zvolit závisí zejména na zejména na švihu. Obvykle se tvrdost přirazuje podle rychlosti hlavy hole ... lze si nechat změřit někde na trenažéru, tam často umí poradit i tuhost. Jinak podle mých zkušeností a pozorování většína amatérskych hráčů potřebuje Regular. Já si ho taky kupuju ... na driver mám švihovou rychlost někde kolem 100 mph. Znám ale spoustu hráču, kteří mají stiff i když švihají často pomaleji než já. Ono je to asi víc testosteronové ... koupit si ho na stiffu :-). Jinak obecně u kvalitně provedeného švihu asi platí, že čim méně tuhý šaft tím je rána delší ale méně přesná ... podotýkám u kvalitně provedeného švihu ... bohužel žádný šaft nespasí špatnou hru :-)


 

Golfový bag

Stand bag má nožičky na které jej lze kdekoliv postavit a stojí (snad jen s výjimkou Motola :-), je lehčí a popruhy ma maximálně upraveny na (celkem pohodlné) nošení. Taky má relativně málo kapes, takže tam nic moc dát nejde, ale to nevadí protože by pak stejně nešel unést. Taky prostor na hole je obvykle menší, což je méně pohodlné. Lze jej jednoduše vozit na kolečkách i na cartu.

Cart bag je veliký, s množstvým přehrádek a kapes uzpůsobených tak aby byli lehce dosažitelné když je upevněn na cartu a aby tam mohlo být všechno co je na nějaký téměř celodenní golfový výlet potřeba (i to co není) ... Nosit na rameni se téměř nedá, jenom přenášet ... a určitě ho nikde kde není vodorovná betonová odkládací plocha nelze nepostavit ...

Je docela dobré mít doma oba :-) a volit podle situace.