ADAPTOGENY

Nejčastějšími zbraněmi na únavu a na uklidnění je pro většinu lidí káva, cigarety nebo alkohol. Je až nepochopitelné, že jsou tyto prostředky tak rozšířené  zejména vzhledem k jejich silným vedlejším negativním účinkům. Není přitom težké najít přírodní prostředky které mají daleko jednoznačnější efekt a jsou prakticky bez jakýchkoliv vedlejších negativních účinku. Takové přírodní látky se nazývají ADAPTOGENY.

Proti okamžité únavě ale i proti dlouhodobému vyčerpání a stresu je prokazatelně účinným prostředkem například ženšen.

Ženšen

Ženšen byl po staletí považován za velmi účinné afrodiziakum. Mnozí Asiaté nosili kořen ženšenu na krku a cucali ho těsně před pohlavním stykem. Ženšen může skutečně zlepšit neplodnost (účinně zlepšuje erekci protože má schopnost rozšiřovat cévy, upravuje hladinu testosteronu a zvyšuej tvorbu spermií), teprve moderní výzkumy však odhalily, že nestimuluje pouze potenci, ale celkovou fyzickou a psychickou kondici, zejména však schopnost organizmu čelit stresu i únavě.

Působí stimulačně a relaxačně na centrální nervový systém. Působí podobně jako adrenalin, podporuje srdeční činnost, zlepšuje střevní peristaltiku, snižuje hladinu krevního cukru a pomáhá organismu mobilizovat energii k zvládnutí fyzicky i psychicky náročných situací, krátkodobě zlepšuje koncentraci, posiluje životní sílu a vitalitu. Čínští lékaři ho dále používají k léčbě nechutenství, nespavosti, zapomnětlivosti, celkové slabosti a ochablosti.

Experimenty bylo prokázano, že lidé užívající ženšen nevykazují jen vyšší emocionální odolnost, ale také větší duševní výkonnost, zlepšení schopnosti řešit nejrůznější úkoly a dosahovat lepší výsledky. Ženšen pomáha lépe se vyrovnat se stavem úzkostni a deprese. Je vhodný i pro seniory, zlepšuje vitalitu a paměť.Studii o vlivu ženšenu na snižovaní hendikepu jsme prozatím bohužel neobjevili.

Ženšen není toxický a nebyly pozorovány žádné vážné vedlejší účinky ani při dlouhodobém podávání. Pozor je nutno si dávat pouze na přípravky, které jsou názvem ženšen opatřeny, ve skutečnosti však žádny ženšen neobsahují nebo pouze v zanedbatelném množstí. Ženšen sám o sobě není levný, pěstuje se náročným způsobem, skutečně kvalitní kořen se sklízí až po pátem roku života.